etusivulle etusivulle
etusivulle haku yhteystiedot

Ajankohtaista

Elodea-hanke Koillismaalla: Vesirutto hyötykäyttöön


14.06.

Voisiko järvien vaivaksi kasvanutta kanadanvesirutto-kasvia käyttää esimerkiksi kasvojen hoidossa tai porojen rehuna? Tai vaikkapa biokaasutuksessa tai leivän päällä? Elodea-hankkeessa lähdetään etsimään mahdollisuuksia Suomen järviin levinneen vieraslajin hyötykäyttöön.

Löytyykö liiketoimintamahdollisuuksia ja kiinnostuneita yrityksiä?

Elodea-hankkeen tavoitteena on löytää erilaisia vesiruton hyödyntämistapoja, joiden pohjalta voitaisiin muodostaa liiketoimintaa.  Samalla kartoitetaan yritysten kiinnostusta vesiruton poistamiseen ja jatkokäyttöön liittyviin liiketoimintamahdollisuuksiin Koillismaalla.

Hankkeessa selvitetään Koillismaalla esiintyvän vesiruton kemiallista koostumusta, sen käyttömahdollisuuksia biokaasutuksessa, maanparannusaineena sekä jatkojalosteena esimerkiksi rehuna, elintarvike- tai ravintolisäkäytössä tai kosmetiikkateollisuudessa.

Hankkeen tuloksena valmistuu toimintamalli vesiruton vähentämiseksi vesistöstä ottaen huomioon myös sen hyödyntämismahdollisuudet. Suomen ympäristökeskus (SYKE) ja Luonnonvarakeskus (Luke) toteuttavat hankkeen yhteistyössä 1.5.2016-30.4.2017. Hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto, Naturpolis Oy, Kuusamon Energia- ja vesiosuuskunta, SYKE ja Luke.

 

Lähde:

https://www.luke.fi/uutiset/vesirutto-hyotykayttoon-riesasta-raaka-aineeksi-2/


Takaisin uutisiin
 
Copyright © 2005 Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry