etusivulle etusivulle
etusivulle haku yhteystiedot

Kavalton tila

Perinteitä ja uusia tuulia

Kavalton tila sijaitsee Varsinais-Suomessa Piikkiössä, mikä vuoden 2009 alusta liittyi Kaarinan kaupunkiin. Vuosi on merkityksellinen kaupungille, sillä se viettää 700-vuotisjuhliaan. Myös Kavalton tilalla on pitkät perinteet; sen juuret ulottuvat keskiajalle ja saman suvun hallussa tila on ollut jo vuodesta 1687.

Uudet tuulet puhaltelevat myös Kavalton tilalla, sillä 2.1.2009 toteutettiin sukupolvenvaihdos tilakaupan muodossa. Heli ja Markku Kavalto siirsivät vetovastuun nuoremmalle polvelle eli pojalleen Antille ja miniälleen Taijalle, joka on pitopalvelun puolella ollut mukana jo 15 vuotta ja siitä kolme vuotta päätoimisesti. Antti puolestaan jatkaa isänsä jalan jäljillä maanviljelyksessä, joka on ollut tilan perinteinen elinkeino alkuajoista lähtien. Tilalla viljellään muun muassa ohraa ja energiakasveja, ja lisäksi on marjanviljelyä.

Alkusysäyksen sukupolvenvaihdokselle antoi keväällä 2008 ”vanhaisäntä” Markku, joka oli todennut täyttävänsä vuoden päästä 65 vuotta. Hän oli tuumaillut, että olisi aika antaa tila nuorempien haltuun. Taija oli jo aiemmin siirtynyt lähihoitajan työstään vanhusten parissa kokonaan pitopalvelun palkkalistoille. Keväällä 2008 Anttikin jätti työnsä omassa rakennus- ja kiinteistöhuollonyrityksessään ja maatilan töiden ohella suoritti Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitoksessa Tuorlassa maaseutuyrittäjän tutkinnon.

Sukupolvenvaihdos koetaan usein vaikeana prosessina. Taija Kavaltokin toteaa, että monesti ”meni sormi suuhun”. Pääosin he kuitenkin kokivat, että heidän saamansa asiantuntija-apu oli riittävää. Lakimies oli alusta alkaen mukana selvittämässä verotuksen kiemuroita ja tekemässä kauppakirjaa. Farmasta Heikki Knuutila oli suurena apuna maatalouspuolella muun muassa luonnostelemassa kauppakirjaa. Pankkikin tarjosi kiitettävästi neuvoja rahoituspuolella. -Itse olisi ehkä pitänyt olla vielä aktiivisempi, esimerkiksi maatalousasiamieheen olisi voinut pitää yhteyttä, toteaa Taija. Suurimman kiitoksen saa maaseutuyrittäjäkoulutus, josta yrittäjäpari sai kullan arvoista oppia ja vinkkejä maatalouden byrokratian koukeroihin.

Antti Kavalto on tilan 11. isäntä ja kasvanut ajatukseen sukunsa työn jatkamisesta. Emäntä Taijallekin on ollut koko ajan selvä asia tilan ja pitopalvelun hoidon siirtyminen heidän käsiinsä appivanhempien jäädessä eläkkeelle. Kokonaan eivät Heli ja Markku Kavalto heittäydy oloneuvoksiksi; Heli touhailee edelleen pitopalvelun puolella ja Markulla on jo suunnitteilla uusia hirsirakennuksia. Pitopalvelun ja tilan tulevaisuus näyttää valoisalta; myös yhteistyökumppanit ja asiakkaat ovat ottaneet tilan uudet jatkajat positiivisesti kannustaen vastaan.

Pitopalvelun alkusysäys tilalla tuli kuin vaivihkaa 1990-luvun alkupuolella. Tuttavat ja naapurit kyselivät talon navetanvintin suuria tiloja käyttöönsä ja siellä järjestettiinkin myyjäisiä ja tansseja. Naapurin tytön häistä sitten lähti ajatus pito- ja juhlapalvelun käynnistämisestä. Pikkuhiljaa tiloja kunnostettiin ja toimintaa laajennettiin myös majoituksen puolelle.

Tiloja juhliin, kokouksiin ja majoittumiseen

Tiloja yrityksestä löytyy monenlaisiin eri tarkoituksiin. Perinteistä maalaisidylliä edustavat tilan päärakennus, luhti ja navetanvintti. Päärakennuksen juhlatilat on sisustettu arvokkaasti vanhoilla huonekaluilla ja sieltä löytyvät tilat 10-90 hengen tilaisuuksien viettoon. Pihapiirissä on myös kesäterassi.

Luhtiin noustaan perinteiseen tapaan portaita pitkin ja siellä on tilat pienimuotoisiin alle 30 hengen tilaisuuksiin, esimerkiksi koulutus- ja kokouskäyttöön. Luhdissa on myös saunomismahdollisuus sähkösaunassa. Navetanvintti sijaitsee tilan pihapiirissä ja on isoin tiloista, siellä voi pitää jopa 250 hengen juhlia, ja se soveltuu myös talvikäyttöön. Tila voidaan varustaa myös kokoustilaisuuksia varten, jolloin sinne mahtuu 100 henkilöä.

Tilan uudempaa rakennuskantaa edustaa Markku Kavalton itse rakentamat hirsirakennukset, joihin puu on kaadettu omasta metsästä. Jyhkeä vuonna 2003 valmistunut Tuurunlinna sijaitsee kallioisessa mäntymetsässä ja sopii erityisesti koulutuskäyttöön noin 40 ja juhlapaikaksi 100 hengelle. Kesällä käytettävissä on myös terassi, jossa voi järjestää myös tansseja.

Tuurunlinnan läheisyydessä metsälammen rannalla sijaitsee myös kolme saunaa. Vanhempaan savusaunaan mahtuu kerralla 20 henkilöä ja sen yhteydessä on myös kaksi tupaa ja wc:t. Kesällä 2007 käyttöön otettu Tuurun savusauna on vanhempaa savusaunaa suurempi ja sinne mahtuukin saunomaan samanaikaisesti jopa 30 henkilöä.

Saunaosaston ja tuvan välissä oleva lasitettu välikkö antaa lisätilaa ja tupaan mahtuu oleskelemaan ja ruokailemaan noin 27 henkilöä. Tuurun savusauna soveltuu myös koulutuskäyttöön. Molemmat savusaunat ovat Suomen savusaunaklubin ry:n testaamia ja palkitsemia. Vanhempi savusauna vei vuonna 2002 ja Tuurun savusauna vuonna 2008 yrityssarjan voiton. Lisäksi lammen rannalla sijaitsee ”Happisauna”, jossa voi nauttia tavallisen puusaunan pehmeistä löylyistä. Kaikista saunoista voi pulahtaa lampeen uimaan ja talvella on myös mahdollisuus avantouintiin.

Metsän siimeksestä löytyy myös tunnelmallinen laavu, jonka nuotion ympärille mahtuu 30 henkilöä sekä lappalaismallinen kota, jossa taljojen peittämillä penkeillä voi tarjoilusta tulisijan ympärillä nauttia 20 henkilöä kerrallaan.

Majoitusta ja pitopalvelua

Tilalta löytyy majoitustiloja yhteensä 30 hengelle sekä päärakennuksesta että Tuurunlinnasta. Huoneet ovat 2-4 hengen huoneita, joissa liinavaatteet on talon puolesta. Suihkut ja wc:t sijaitsevat käytävällä. Majoitus on ”yöpyminen ja aamiainen” -tyyppistä.

Tilalla suositaan lähiruokaa ja oman tilan tuotteet ovatkin vahvasti esillä. Esimerkiksi omista marjoista valmistetaan mehuja, juomia ja jälkiruokia tarjottavaksi vieraille. Ruokatilaisuuksia voidaan järjestää kaikkiin tiloihin, myös laavulle ja kodalle. Pitopalvelusta voi tilata ruokatarjoilut myös omaan kotiin tai muuhun juhlapaikkaan.

Ohjelmapalveluita yhteistyöpohjalta

Kavalton tila tekee yhteistyötä monien ohjelmapalveluja tuottavien yritysten ja tahojen kanssa. Monet esimerkiksi luontopuolen yrityksistä ovat itse ottaneet alun perin yhteyttä tilalle ja tarjonneet palvelujaan vastineeksi tilan luonnon ja metsien käytöstä; yhteistyö on ollut molemmin puolin hyvää.

Luonnossa liikkujalle löytyy luontoretkiä ja lumikenkä-safareita tai seikkailuratoja. Mönkijä-safari tai värikuulapeli esimerkiksi koulutustilaisuuden päätteeksi onnistuu myös. Tilan metsästä löytyy luontopolku opastetauluineen. Tilalla ollaankin tulevaisuudessa panostamassa omiin ohjelmapalveluihin varsinkin luontoon liittyen.

Juhliin voi tilata orkesterin tai trubaduurin esiintymään ja myös erilaiset karaoke-, teema- ja peli-illat järjestyvät. Onnistuneet juhlat voivat päättyä vaikka ilotulitukseen.

Sesongit työllistävät

Kaikenlaiset perhejuhlat työllistävät pito- ja juhlapalvelua eniten ympäri vuoden. Häitä tilalla vietetään toukokuusta lokakuuhun joka lauantai ja uutena trendinä ovat talvihäät tammi-helmikuussa. Tilalla järjestetään myös ristiäisiä, syntymäpäiviä ja hautajaisia. Tilan omistajilla onkin Taija Kavalton sanojen mukaan ”aitiopaikka ihmisten suuriin tunteisiin”.

Yritysten kokous- ja koulutustilaisuudet on toinen ryhmä, joka työllistää varsinkin talviaikaan ja markkinointia yrityksiin päin onkin entisestään tehostettu. Yritykset tilaavat usein ruokapalveluiden lisäksi toiminnallisia aktiviteetteja, kuten mönkijä-safareita ja saunontaa. Pikkujoulut ovat tietenkin oma, vuoden kierron päättävä sesonkinsa.


Yrittäjyys vaatii venymistä

Yrittäjyydessä on Taija Kavalton mielestä tärkeää asiakaslähtöisyys, sosiaalinen avoimuus ja joustavuus. Työ vaatii antautumista ja kokoajan saatavilla oloa sekä venymistä. Vapaa-aikaa vietetään silloin, kun maaseutumatkailuyrityksessä on hiljaisempaa.

Asiakaspalaute on tärkeää, niin positiivinen kuin negatiivinenkin, se auttaa jatkuvasti kehittämään toimintaa ja tuotteita. Myös työntekijät ja heidän viihtyvyytensä on osa yrittäjän arkea. Tilan omien neljän työntekijän lisäksi yrityksessä työskentelee kuusi vakituista työntekijää, kolme keittiöpuolella ja kolme tilojen hoidon puolella. Lisäksi sesonkien mukaan on extraajia ja kesäisin on tiimissä mukana myös neljä-viisi kesätyöntekijää.

Päätoiminen yrittäjyys on Taija ja Antti Kavaltolle vielä uusi asia niin maanviljelyksen kuin pito-ja juhlapalvelunkin puolella. Tahtoa ja positiivista mieltä löytyy kummaltakin kehittymään ja kehittämään toimintaa eteenpäin ja samalla jatkaa sukupolvien ajan jatkunutta tilan pitoa.


Lisätiedot

Kotisivu

Kavalton tila
Kavaltontie 11
21500 Piikkiö
p. 02-475 0000
050 563 0000/ Taija
sp. kavalton@kavaltontila.com

 
Copyright © 2005 Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry