etusivulle etusivulle
etusivulle haku yhteystiedot

Lapin Kuivaherkku

Lapin Kuivaherkku - Maistuvia makuelämyksiä yöttömän yön raaka-aineista

Porokiusaus, sienikiusaus, porokeitto, mustikkapuuro… Ei kuulosta kovin todennäköiseltä retkieväältä, mutta Lapin Kuivaherkku tekee sen mahdolliseksi.

Lapin Kuivaherkku on kahden vahvan naisen, Leena Rissasen ja Anne-Mari Sandbergin yhteinen yritys, joka toimii Keminmaan kunnalta vuokratuissa entisen Katajarannan koulun tiloissa. Leenan merkonomi- ja Anne-Marin suurtalouskokkitaustat antavat monipuolisen pohjan vuodesta 1998 toimineelle yritykselle. Vaatiihan pienen yrityksen pyörittäminen monenlaista osaamista: johtamista, markkinointia, tuotantoa, siivousta jne.

Idean synty ja yritystoiminnan aloittaminen

Vuonna 1995 Lapin 4H-neuvojat miettivät, miten voitaisiin hyödyntää paikallisia, puhtaassa luonnossa kasvaneita vihanneksia. Syntyi verkostotuotteen kehitysidea. Ensimmäisenä tuotteena syntyi porokeitto. Vuoden 1997 keväällä kehiteltiin Kemin Seudun 4H-neuvojan Kari Pihlajamaan ideasta poro- ja sienikiusaukset. Tuotteiden kehitys- ja valmistelutyötä jatkoi Youngfour Oy. Anne-Mari oli mukana nuorten työpajassa, jossa porokeitto kehiteltiin. Leena tuli mukaan kuvioihin tavallaan sattumalta, sillä hänen lapsensa olivat jo isoja ja oli aika miettiä uusia työkuvioita. Yrityksen perustaminen osuikin juuri oikeaan saumaan. Lapin Kuivaherkku perustettiin 1.6.1998 Leenan ja Anne-Marin ryhtyessä itsenäisiksi yrittäjiksi. Keminmaassa toimivan yrityksen toimintaideana on valmistaa maukkaita, ravitsevia ja turvallisia retki- ja eräruokia lappilaisista aromikkaista raaka-aineista.

Yrittäjäksi lähteminen oli naisille oikeastaan melko helppo päätös, sillä oli olemassa idea ja valmiit tuotteet (porokeitto, porokiusaus ja sienikiusaus), eikä esimerkiksi tarvittu enää aikaa vieviä koemarkkinointeja tuotteille. Anne-Marilla oli myös jo aikaisempaa kokemusta tuotteista ja sopiva koulutus, ja osaamista täydensi sopivasti Leenan kaupallisen alan koulutus. Naiset sanovatkin, että kynnys lähteä yrittäjäksi oli matala. He ajattelivat, että he eivät tipu kovin korkealta vaikka yrittäjyyttä kokeilisivatkin. Valmiit kontaktit helpottivat myös osaltaan päätöksen tekemistä. Yrityksen aloittamiseen myönnettiin myös pitkäaikainen starttiraha. Naiset sanovat, että tuntui hyvältä, kun muutkin kuin he itse uskoivat liikeideaan.

Ulkopuolisten työntekijöiden palkkaamiseen ei Lapin Kuivaherkussa ole ollut tarvetta, mutta Leena ja Anne-Mari ovat ottaneet esimerkiksi alan opiskelijoita työharjoitteluun. Molemmat naiset osaavat toistensa työt ja avoimessa yhtiössä ollaan tasavertaisia kumppaneita. Mahdollisissa sairastapauksissa toinen yrittäjä pystyy pyörittämään yrityksen toimintaa yksin. Saatavilla on kuitenkin myös apuvoimia, mikäli niitä tarvitaan.

Leenan ja Anne-Marin mukaan markkinoinnissa olisi tarvittu apua yritystoiminnan aloittamisen aikoihin, ja tarvitaan edelleenkin. Markkinointiosaajalle olisi naisten mukaan käyttöä monessa muussakin pienessä yrityksessä, ja juuri markkinointi voi olla ongelma monelle aloittavalle yritykselle. Muutoin Leena ja Anne-Mari ovat olleet tyytyväisiä esimerkiksi osallistumiinsa luontoalan koulutuksiin.

Asiakaslähtöistä tuotekehitystä

Tuotekehittelyn lähtökohtana ovat asiakkaiden tarpeet ja puhtaat, Lapin luonnosta tulevat raaka-aineet. Kuivaruokien edut antavat laajoja mahdollisuuksia eri käyttäjäryhmien tarpeiden tyydyttämiseen. Yrityksen tuotteet sopivat mainiosti esimerkiksi retkeilijälle, vaeltajalle ja mökkeilijälle, koska ne ovat keveitä kuljettaa ja helppoja valmistaa. Kuivaherkut säilyvät huoneenlämmössä valolta suojattuna kotona, mökillä, asuntovaunussa tai veneessä. Mökin vierasvarakin järjestyy kätevästi vaikkapa porokeittoaineksilla, tarvitaanhan lisäksi vain vettä.

Asiakkaiden tarpeita on huomioitu mm. eri pakkaustavoissa ja vaikkapa lahjapakkauksessa, joka sisältää uunivuoan, porokiusausainekset ja puolukkahyytelön. Tuotekehittelyä tehdään jatkuvasti asiakaspalautteen ja toiveiden pohjalta. Tuotekehitys tapahtuu yhteistyössä koko raaka-aineketjun kanssa, ja apuna on käytetty eri hankkeita sekä myös yhteistyötä oppilaitosten kanssa.

Lapin Kuivaherkku on ollut mukana erilaisilla messuilla ja tuotteista saatu palaute on ollut hyvää. ”Kuluttajat ovat olleet yllättyneitä yrityksen tuotteista, se on ollut heille uudenlainen juttu”, sanovat Leena ja Anne-Mari. Kuluttajat ovat olleet myös hämmästyneitä ”kuivaherkkujen” olemassaolosta. Naiset kertovat, että yleinen messuilta saatu kommentti on ollut ”hyvänmakuista kotiruokaa”. Kotimaiset raaka-aineet ja lisäaineettomuus ovat antaneet tuotteille lisäarvoa kuluttajien silmissä. ”Myös vähäsuolaisuutta ja vähämausteisuutta on kehuttu, vaikka aina löytyy niitä ihmisiä, jotka haluaisivat ruokaan enemmän suolaa”, Leena ja Anne-Mari kertovat. Myös tuotteiden etiketeistä on pidetty, vaikka naiset epäilevätkin, että ne jotka niistä eivät pidä, eivät ehkä tuo ajatuksiaan julki.
Viime aikoina yrityksen tuotteista ei ole tehty markkinointitutkimuksia, mutta esimerkiksi opiskelijat ovat olleet aikaisemmin maistattamassa yrityksen tuotteita kuluttajille.

Raaka-aineista kuivaherkuiksi

Pääosa raaka-aineista saadaan Meri-Lapissa toimivilta tuottajilta ja jalostajilta. Tämä mahdollistaa raaka-aineiden jäljitettävyyden ja takaa turvallisuuden sekä laadun. Alueella toimivilta jalostajilta saadaan osa raaka-aineista valmiiksi jalostettuna, sillä ihan kaikkea ei kahden naisen yritys ehdi itse tekemään. Lapin Kuivaherkun ruuhkaisinta aikaa on luonnollisesti syksy, jolloin tuotteiden raaka-aineet kuivataan talven varalle. Myös kesä ja etenkin loppukesä ovat yrityksen sesonkiaikaa. Rauhallisinta on talvella, joulu- ja tammikuussa.

Käsittelyn (kuoriminen, paloittelu jne.) jälkeen raaka-aineet kuivataan rapsahtavan kuiviksi. Kuivattaessa raaka-aineista poistuu vesi, ja jäljelle jäävät ravintoaineet ja makuaromit. Raaka-aineet yhdistämällä saadaan maukkaita, hyvin säilyviä ruokia. Keveinä ja pieneen tilaan mahtuvina ne mahdollistavat kuljetuksen ja valmistamisen hyvinkin poikkeavissa olosuhteissa.

Tuotantotilat ovat entisen koulun nykyaikaisessa laitoskeittiössä. Pääasiallisena tuotantovälineenä toimii kuivuri. Tuotteet ovat yrittäjällekin siitä kiitollisia, että kuivat tuotteet eivät tarvitse erillisiä kylmä- tms. säilytys- tai tuotantotiloja. Yrityksen valikoimissa on tällä hetkellä 11 tuotetta. Yrittäjien omaksi yllätykseksi suosituimpia tuotteita ovat olleet porokiusaus, porokeitto ja poronkäristys, vaikka liha on esimerkiksi marjoja arvokkaampi raaka-aine. Ainakin toistaiseksi yrittäjät jatkavat olemassa olevalla tuoteperheellä, vaikka jo nyt olisi valmiina uusiakin tuotteita. Uusien tuotteiden lanseeraus vaatii kuitenkin resursseja, ja kustannuksia aiheutuu muun muassa suunnittelutoimistoilta tilattavista etiketeistä.

Yrittäjyys oli hyvä ratkaisu

Yrittäjänaisten mukaan hyvää pienessä yrityksessä on se, että saa niin sanotusti olla oman itsensä herra. Ainutlaatuinen tuote ja kotimaisten kilpailijoiden puuttuminen ovat olleet yritystoiminnan vahvuuksia. Ulkomaisia kilpailijoita sen sijaan Lapin Kuivaherkulle löytyy. Työ on naisten mielestä mielenkiintoista ja he kokevat saaneensa uusia yhteyksiä yrittäjiksi ryhtymisensä myötä. Leena ja Anne-Mari sanovatkin, että ovat tyytyväisiä siitä, että ryhtyivät yrittäjiksi.

Käsityönä tehtyjen tuotteiden hinnat ovat pakostakin tavallista kalliimpia. Asiakkailta tulee tästä joskus palautetta. Korkeampi hinta myös naisten mukaan alentaa myyntiä jonkun verran. Pienen yrityksen on myös vaikea saada tuotteitaan suurten ketjujen valikoimiin. Jos se onnistuisi, myös hintoja voisi alentaa ja näin ollen volyymikin kasvaisi. Suurempi tuotanto tuntuisi myös yrittäjän omassa tilipussissa.

Leenan ja Anne-Marin mukaan luontoyrittäjäksi ryhtyminen vaatii rohkeutta ja kovaa työtä, mutta he suosittelevat yrittäjäksi ryhtymistä jos vain on hyvä tuote ja liikeidea, sillä yrittäjyydestä saa kuitenkin niin paljon.

Lapin Kuivaherkku nyt ja tulevaisuudessa

Uuden erikoistuotesarjan tunnetuksi tekeminen vaatii usean vuoden työn. Tällä hetkellä Lapin Kuivaherkun tuotteita on saatavana suoraan yrityksestä, tilaamalla Internetin kautta, matkailupisteistä eri puolilta Suomea, kauppahalleista jne. Merkittävä osa markkinointia on yhteistyö muiden luontoyrittäjien kanssa. Muodostamalla yhteistyörenkaita on tuotteita saatu esimerkiksi Stockmannin herkkuosastolle. Yrityksen tuotteet ovat herättäneet kiinnostusta kotimaan markkinoiden lisäksi myös ulkomailla, mutta tietyt EU-säädökset estävät tällä hetkellä viennin ulkomaille. Ulkomaalaiset voivat nauttia yrityksen herkuista toistaiseksi vain tuliaisten ja lahjojen muodossa. Leena ja Anne-Mari eivät kuitenkaan sulje pois ulkomaille vientiä tulevaisuudessa, potentiaalinen vientimaa voisi olla esimerkiksi Saksa, jossa yrityksen tuotteet ovatkin jo herättäneet kiinnostusta. Yrittäjänaiset suhtautuvat kuitenkin viisaasti maailmanvalloitukseen, he sanovat valloittavansa ensin Suomen kokonaan, ja vasta sen jälkeen on aika tähyillä muiden maiden suuntaan.

Uusia tuotteita on koko ajan suunnitteilla, mutta ei vielä markkinoilla. Yrittäjänaiset suunnittelevat uusia reseptejä ja tekevät tuotekokeiluja. Leenan ja Anne-Marin mukaan koko ajan on menossa uusia kuvioita ja hankkeita. Yritys oli mukana esimerkiksi yrittäjille suunnatussa LUPPO- hankkeessa, joka oli naisten mielestä kannustava kokemus ja antoi heille paljon.

Yrittäjät uskovat vahvasti puhtaisiin raaka-aineisiin perustuvien tuotteiden kasvavaan kysyntään. Verkostoitumalla niin raaka-aineiden hankinnassa kuin tuotteiden markkinoinnissa pystyy pienikin yrittäjä kehittämään toimintaansa. Tavoitteena on tuoteperheen hallittu kehittäminen ja tuotannon tehostaminen järkevin investoinnein.

Lisätiedot:

Lapin Kuivaherkku
Leena Rissanen ja Anne-Mari Sandberg
Rovaniementie 1411
95315 TÖRMÄ, KEMINMAA
p. 040 571 4467
sähköposti: kuivaherkku@lapinkuivaherkku.fi

Yrityksen kotisivut osoitteessa: www.lapinkuivaherkku.fi

 
Copyright © 2005 Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry