etusivulle etusivulle
etusivulle haku yhteystiedot

Lumiaktiviteettien kehittäjä

LUMIAKTIVITEETTIEN KEHITTÄJÄ – TUNNELMALLISIA LUMISOMISTEITA TALVIYMPÄRISTÖÖN


Touhutessaan Miikan ja Henrin kanssa lumessa 90-luvun alussa arkkitehti Jukka Teppo alkoi miettiä, eikö lunta voisi muotoilla helppokäyttöisillä lumihahmomuoteilla. Ensimmäisenä Teppo kehitti konetta lumiharkkojen tekoon vuosina 1994–1996, koska rakentaminen oli lähellä sydäntä. Lumiharkosta tuli SnowBrick® tuote- ja tavaramerkki sekä aputoiminimi arkkitehtitoimisto Suunnittelu Teppo Oy:lle.

Elämyksiin liittyvä toiminta on ollut vuosien mittaan merkittävä osa yrityksen työkenttää. 27 vuoden aikana on kertynyt rakennussuunnittelukokemusta elämysmatkailun alalta. Kohteina on ollut mm. Rovaniemellä Vaattunkikönkään kämppäkartano ja Ounaspaviljonki sekä uitolta vapautuneiden uitonpirttien monikäytön suunnittelu viiteen jokivarren kylään Rovaniemen maalaiskunnan alueella. Pyhätunturilta löytyy Astelin Kide-ravintola.

Lumirakentamisen ja lumisomisteiden toteuttajana tehty vuosien uraauurtava työ on tuonut tutkimusyksiköt tutuksi Tepolle. Pohjoisen yliopistot Oulussa ja Rovaniemellä sekä ammatti-korkeakoulut ovat hankkineet koulutuksiinsa SnowBrick® -välineitä. Oulun työterveyslaitos on ollut mukana kylmävarusteiden kehittämistyössä.

Lumirakentamiseen liittyvässä kehittämistoiminnassa vaaditaan pitkäjänteisyyttä ja luonnon huomioimista materiaalin ja toteutuksien suhteen. Kokeilemalla ja rakentamalla sekä lumirakentamisnormeja noudattamalla on turvallista toteuttaa suuriakin hankkeita, sanoo Teppo. Teppo esittelee mielellään LUMILLA -koerakentamisaluetta, joka toteutettiin Sinettään jo vuonna 1996.


Koulutusta, ohjelmapalveluja ja välineitä lumen työstämiseen

Lumirakentamisen kehittymisen tueksi on Teppo laatinut oppaita, tuloksena mm. Lumiharkkorakentamisen perusteet ja Lumenveisto-opas. Yritys kouluttaa ja kurssittaa räätälöidyillä oppijaksoilla vuosittain n. 50 lumitoteutuksista kiinnostunutta henkilöä. Koulutuksia tilaavat kansalaisopistot, työvoimatoimistot, eri oppilaitokset, yritykset, projektit...

Lumirakentamisen oppeja ja välineistöä on yrityksessä osattu soveltaa myös ohjelmapalvelu-puolelle. Vuosien kehittämistyön ja Lapin TE-keskuksen yritysten kehittämisohjelmien kautta yritys on luonut LUMINITE –matkailuohjelmapalvelun: yövy itse rakennetussa iglussa. Järjestelmä on patentoitu Keksi-rahoituksen turvin.

Lumisomistemuotit antavat mm. pientaloasujalle, mökkeilijälle tai matkailuyrittäjälle helpon tavan ehostaa talviympäristöään persoonalliseksi. SnowBrick® tuotteet kestävät vuosia, jopa vuokra-käyttöä. Hahmomuoteilla voi toteuttaa SB-lumilyhtyjä, SB-luminalleja, SB-lumikynttilöitä ja SB-lumiukkoja muutamassa minuutissa.

Lumenveistoon on SnowBrick® -lumenveistin ja -koverrinsarjat. Sarjoja voi käyttää niin vasta-alkaja kuin harjaantunut lumenveistäjä. Tepon laatima lumenveisto-opas helpottaa perehtymään lumen saloihin ja jopa lumiaihioiden tekoon. Kehitetyillä välineillä on hyvä kouluttautua taitavaksi lumitoteuttajaksi. Jukka Teppo hakeekin yhteistyökumppaneita LUMINITE-ohjelmapalvelulle ja SnowBrick® - välinevuokraukseen ja lisäksi ympäristösomistukseen.

Lumitoteuttajaoppilaana yrityksessä on Seppo Aittaniemi, joka vastaa varusteiden kunnosta ja käytännön lumitoteutuksista eri puolilla Suomea. Talvella LUMINITE-ohjelmapalvelu työllistää yhden oppaan iglua kohti. Tällöin yhtä tilausta toteutettaessa saattaa oppaita olla parikymmentäkin yhtä aikaa.

Yrityksen koulutustilat sijaitsevat rauhallisessa, joskin safarien vilkastuttamassa lumisessa Sinetän kylässä, parikymmentä kilometriä Rovaniemeltä Kittilään päin. Talvenaika tuo kielten solinaa ja hauskaa naurun riemun ääniä lumirakentamisalueelle. Toimitilojen yhteydessä on uusi Manolaisperän LUMILLA-alue, jossa voi yöpyä itse rakennetussa iglussa. Alue mahdollistaa lumen- ja jäänveiston lisäksi myös hahmomuoteilla rakentamisen. Alueelle on yhteys moottori-, koira- ja porosafareilla. Lumirakentaminen onkin monen safarimatkan vetonaula.

Ympäristö on tärkeä tekijä lumella rakenneltaessa. Valaistus luonnon tulin ja kynttilöin loihtii lumen liikkeeseen. Lumirakennukset vaativat tavallisesti rakennustoimenpideluvan, käytäntö vaihtelee kunnittain. Turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää myös lumiaktiviteettien toteutuksessa, Teppo korostaa.

Lumi on aito, uusiutuva luonnonvaramme, jota voidaan käyttää useampaankin kertaan. Lunta tulee katsomaan jo satojatuhansia ihmisiä ympäri maailmaa – huomioikaamme heidät osoittamalla huoliteltu lumiympäristö.

Lisätiedot:

Jukka Teppo
SnowBrick
jukka.teppo@snowbrick.net
mob +358 440 377 171
fax +358 16 367 7223
Tammelantie 48 B, 97220 SINETTÄ
Internet: www.snowbrick.net

Lumi- ja ympäristömuotoiluarkkitehtuurin kehittäminen, koulutus ja välinemyynti sekä lumirakentaminen

 
Copyright © 2005 Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry