etusivulle etusivulle
etusivulle haku yhteystiedot

Marian Luontoateriat

LUONTOATERIOISSA IDEAA - LAATUA, LÄHIRUOKAA JA PALVELUITA

Marian Luontoateriat tarjoaa makuelämyksiä luonnossa ympäri vuoden

Luontoateriapalvelujen tarjoajaksi Maria Itävaaran saivat ryhtymään sopiva elämän tilanne ja osittain sattumakin. Idean luontoaterioista Maria sai opiskellessaan Länsi-Suomen Luontomatkailun järjestämässä luonto- ja maaseutumatkailukoulutuksessa.
Marian Luontoateriat aloitti toimintansa kohta 13 vuotta sitten toukokuussa 1993 Isojoella Lauhanvuoren Kansallispuistossa Spitaalijärven rannalla Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan rajamailla.

Marian Luontoateriat on Länsi-Suomen Luontomatkailualueen pioneeriyritys, joka aloitti ensimmäisenä ruokapalveluyrityksenä Lauhanvuorella.
Kahtena kesänä Maria kärräsi ns. maitokärryillä ateriat sekä astiat Spitaalijärven rannalle, jonne ryhmät saapuivat nauttimaan aterioita luonnon helmaan.
Vuoden 1994 syksyllä Marian Luontoaterioiden toiminta siirtyi Lauhanvuoren luonnonkauniiseen Nälkähiseen. Tukikohtana olivat vanhat hirsiladot sekä laavut. Asiakasryhmät kasvoivat ja toiminta jatkui varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn, rohkeimpien ryhmien kanssa keskitalven pakkasillakin nautittiin aterioita laavuilla nuotiotulien ja lyhtyjen loisteessa.

Toiminta muuttui ympärivuotiseksi syksyllä 1999, kun alueelle rakennettiin lämmin hirsinen ravintolarakennus; ”Nälkähisen riihi”. Riihi on tullut varsin suosituksi pikkujoulujen viettopaikaksi sekä erilaisten perhejuhlien, sukujuhlien, työyhteisöjen tyky-päivien, ulkoilupäivien ym. tilaisuuksien viettopaikaksi. Muutamat hääjuhlatkin on vietetty Nälkähisessä. Sesonkiaikoja ovat kevät, kesä, syksy ja pikkujoulukausi. Talvella lämmintä tilaa löytyy n. 50 henkilölle, kesällä taas sateensuojaa noin 100 henkilölle.

Lisäpanostukset markkinointiin toivelistalla

”Yrittäjiltä vaaditaan todellakin pitkäjänteistä työtä ja monipuolista osaamista”, Maria korostaa. Yrityksen omassa toiminnassa on auttanut miehen kaupallinen koulutus. Ajatuksia on myös herätellyt yhteiset istumiset muiden alan yrittäjien ja toimijoitten kanssa. Lisäksi yhteistyötä on ollut mahdollista tehdä oppilaitosten kanssa mm. erilaisten selvitystöiden merkeissä.

”Meidän alueemme on nuorta matkailualuetta, moni asia on vielä lapsen kengissä”, Maria harmittelee. Marian mielestä esimerkkeinä käyvät markkinointi ja myyntityö, niitä ei alueellamme tällä hetkellä varsinaisesti hoida kukaan. Yrittäjät toki itse tekevät kaiken mahdollisen markkinoinnin ja myynnin suhteen, mutta panokset pienillä yrityksillä ovat kovin rajalliset. ”Kuntien ja seutukunnan imagomarkkinointi, lisäpanostukset myynninedistämiseen sekä matkailuelinkeinon arvostaminen lisäisivät pienten matkailuyrityksien uskoa huomiseen”, Maria arvelee.

Nuotiotulilta Gastro Botnia -ravintolaksi

GASTRO BOTNIA on Merenkurkun neuvoston hanke, jonka tarkoituksena on edistää Merenkurkun alueelle ominaista, paikallisista raaka-aineista valmistettua ruokaa ravintoloissamme. Marian Luontoateriat on yksi näistä Gastro Botnia ravintoloista, ja yrityksessä on alusta alkaen käytetty lähialueen puhtaita ja hyviä raaka-aineita. Lihat, kalat ja perunat tulevat paikallisilta toimittajilta, samoin kuin marjat ja sienet ovat lähialueen metsistä poimittuja. ”Tulevaisuutta ajatellen hieman huolettaa, mistä löytyy nuorempia luonnontuotteiden kerääjiä nykyisten ikääntyessä”, Maria pohdiskelee.

Gastro Botnia -hankkeessa mukana oleminen on kehittänyt yrityksessä toiminnan laatua ja osaamista sekä antanut uusia ajatuksia. Ravintoloille on laadittu hankkeen toimesta säännöt, joiden noudattamista valvotaan. Tarkastuksessa hyväksytyt ravintolat saavat Gastro Botnia -kyltin ravintolansa seinälle. Marian Luontoaterioille kyltti luovutettiin toukokuussa 2003.

Perheyrityksen valtteina yksilölliset palvelut ja toimiva yhteistyö

Marian Luontoateriat on perheyritys. Ruoanvalmistuksen esivalmistelutyöt tehdään kodin yhteyteen rakennetussa pienimuotoisessa laitoskeittiössä. Liha, (hirvi, highland, villisika), erilaiset kalat ja vihannekset valmistetaan alusta asti itse oman keittiön resepteillä. Kaikki leivonnaiset leivotaan samoin itse.

Luontoateriapaikka sijaitsee kymmenen kilometrin päässä kodista Lauhanvuoren Nälkähisessä, jossa osa aterioista valmistetaan edelleen nuotio- tai takkatulilla, kuten esim. loimukalat ja pihvien paistot.

Yrityksen asiakkaista suuri osa on ns. vanhoja asiakkaita, eli se kertoo siitä, että toimintaan ollaan tyytyväisiä, kun tullaan uudelleen. Jokainen ryhmä saa yksilöllisen palvelun alusta loppuun ja yleensä tilaisuudet ovat ns. yksityistilaisuuksia.

Viime vuosien aikana Lauhanvuoren alueen palvelut ovat monipuolistuneet ja alueelle on rakennettu Lauhansarven Luontomatkailukeskus. Seudulle on myös syntynyt muita yrityksiä, joiden kanssa tehdään yhteistyötä ja markkinoidaankin yhdessä ”Lauhanvuori kutsuu” -teeman merkeissä. Mm. opas- ja elämyspalveluitten tarjoajien sekä majoitusyritysten kanssa toteutetaan yhteisiä palvelupaketteja. ”Yhteistyö on hyvissä kantimissa, kannattaa tulla tutustumaan kauempaakin!”, Maria kehuu.

Lisätiedot:

Maria ja Pekka Itävaara
Marian Luontoateriat
puh. (06) 263 1488, 0400-263 148
maria.itavaara@luontoateriat.net
www.luontoateriat.net

 
Copyright © 2005 Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry