etusivulle etusivulle
etusivulle haku yhteystiedot

Suomen Niittysiemen Oy


Suomen Niittysiemen Oy

Kotimaisten niittykukkasiemenien välittäjä jo 13 vuotta
Suomen Niittysiemen Oy on opastanut kotimaisten niittykukkien harrastajia ja ammattilaisia ja myynyt suomalaisia niittykasvien siemeniä jo vuodesta 2001. Yritys toimii Keski-Suomessa, Ruuhimäellä lähellä Jyväskylää.

Yrityksen toiminnasta vastaava Marita Kuikka on huolestunut maamme monimuotoisuuden katoamisesta tienvarsimyrkytyksillä ja liiallisilla leikkauksilla. ”Liialliset tuholaismyrkyt ja niiden kerääntyminen pölyttäjiin ja sitä kautta pikkulintuihin on jo nähtävissä. Nyt pitäisi kiireesti lisätä ravintokasveja, jotta pölyttäjillä olisi riittävästi ravintoa ja pikkulinnutkin hyötyisivät siitä. Ja onhan se niin, että jos emme huolehdi pölyttäjistä ja luonnon monimuotoisuudesta yleensäkin, emme saa muun muassa marjoja metsistä emmekä puutarhoista”, Kuikka toteaa.


Siemenien lisäksi yritys edistää suomalaisten niittyjen leviämistä jakamalla tietoa halukkaille alkaen niityn perustamisesta kunnossa pitämiseen. Kuten yleisesti kasvien kasvattamisessa, myös niityn perustamisessa lähtökohtana on maaperän ja kasvien sopivuus toisillensa. Tämän lisäksi niittykasvien valintaan vaikuttavat myös valoisuus ja maaperän kosteus. Kauniin niityn edellytyksenä on paitsi oikeiden lajien valinta myös tarvittaessa pohjan muokkaus ja putsaus rikkakasveista ennen siemenien kylvöä.


Niitty saavuttaa kukoistuksensa ajan kanssa
Niittykukkien siemenet voidaan kylvää keväällä, kesällä tai syksyllä. Kylvöaika vaikuttaa niittysiementen itämisajankohtaan ja taimivaiheen pituuteen. Luonnonkukat voidaan myös taimikasvattaa. Taimet istutetaan keväällä tai alkusyksystä. Taimikasvatus vie aikaa ainakin kaksi kuukautta. Niittykukat voi kylvää suojaheinän kanssa tai ilman sitä. Suojaheinän käytössä on kuitenkin etunsa ja haittansa. Liian runsas suojaheinä vie kasvutilaa ja –ravinteita niittykukilta. Niityn kasvattaminen vaatii myös enemmän aikaa kuin perinteisen kukkapenkin perustaminen. Niityn kauneus kasvaa vuosien myötä, jos kasvivalinnat ovat onnistuneet suhteessa olemassa oleviin tai muokattuihin olosuhteisiin. Toisin kuin ehkä yleisesti luullaan, myös kukkaniitty tarvitsee hoitoa. Kukoistavan niityn saavuttamiseksi tarvitaan paitsi viikatetta myös taitoa käyttää sitä. Ohjeita löytyy muun muassa Suomen Niittysiemen Oy:n verkkosivuilta.


Suomen erilaiset niityt
Niittyjä on monenmoisia ja luonnollisesti myös niissä viihtyvissä kasveissa on eroja. Yrityksen verkkosivuilla on laaja valokuva-arkisto erilaisista niittykasveista, kukka- ja heinävartisista sekä perusmääritykset eri niityistä, johon vaikuttaa muun muassa paikan valoisuus ja kosteus. Tieto siitä onko oma toiveniitty enemmänkin kuiva ja aurinkoinen tai kivikkoinen tai vaikkapa kostea ranta-alue helpottaa oman maisemaniityn luomista tai vaikkapa perennapenkin laajentamista. Sivuilta löytyvät myös maanpeitekasveiksi suositeltavat lajikkeet.


Siemenet suoraan kotiin toimitettuina
Suomen Niittysiemen Oy:n nettisivuilla löytyvät tiivistetyt niittyohjeet, värikkäät kasvikuvastot ja yrityksen verkkokauppa. Verkkokaupassa ostetut tuotteet toimitetaan asiakkaalle postin kautta.

Lisätietoja www.suomenniittysiemen.fi

 
Copyright © 2005 Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry