etusivulle etusivulle
etusivulle haku yhteystiedot

Viiniverla Oy

Viiniverla Oy - viiniä ja elämyksiä Jaalassa

Viiniverla Oy:n viinitila sijaitsee Pohjois-Kymenlaaksossa, Jaalassa. Lähistöllä on Repoveden kansallispuisto sekä Verlan tehdasmuseo, Unescon Maailmanperintökohde, jonka alueella tilan Viinipuoti ja Viinitupa ovat kesäisin. Muuten tila on avoinna ympäri vuoden. Viiniverla on keskittynyt pääasiassa viinimarjoista valmistettuihin korkealaatuisiin ja luonnonmukaisesti tuotettuihin pöytäviineihin. Myös erilaiset ohjelmapalvelut,
maaseutumatkailun- sekä luonto- ja elämysmatkailun palvelut kuuluvat olennaisesti yrityksen toimintaan.

Viininharrastajista yrittäjiksi

Viiniverla Oy on perustettu vuonna 1997. Pia ja Juha Kuronen päätyivät luontoalan yrittäjiksi oman viiniharrastuksensa kautta. Tosin Juha Kurosella oli jo aikaisempaa kokemusta yrittäjänä toimimisesta, joten yrittäjyys ei ollut täysin ”hyppy tuntemattomaan”. Myös kaupallinen koulutus ja monipuolinen työkokemus loivat hyvän pohjan yrittäjiksi ryhtymiselle.

Idea viinien valmistuksesta syntyi Pia ja Juha Kurosen haaveesta muuttaa Helsingistä maaseudun rauhaan. Muuttoa suunnitellessaan pariskunta mietti erilaisia tapoja ansaita leipänsä maaseudulla ja tämän päivän EU-Suomessa. Mietinnän tuloksena viinejä harrastava pariskunta sai ajatuksen tilaviinien tuotannosta. Yhteistyökumppaneikseen he saivat Verlan tehdasmuseon ja Kymenlaakson alueen luomumarjanviljelijät. Rahallinen apu saatiin lainan muodossa paikallisesta Säästöpankista.

Viiniverlan pulloista löytyy luomua

Viiniverla on tehnyt ensimmäiset kotimaiset luomuviinit ja liköörit. Yritykselle on myös myönnetty Hyvää Suomesta -merkki sekä kansallinen luomumerkki. Tuotevalikoimaan kuuluu viisi pöytäviiniä: musta viinimarja (Verla), valkoinen viinimarja (Vinski), vihreä viinimarja (Veera), omenaviini (Viikari) ja valkoviini (Vinsentti). Luonnonmukaisesti tuotettujen pöytäviinien lisäksi Viiniverla valmistaa keltakarviaisesta aitoa kuohuviiniä (Helinä) perinteisellä samppanjamenetelmällä. Tuotevalikoimaan kuuluu myös marjaliköörejä ja luomutäysmehuja. Mehut ovat 100 % täysmehuja, kylmäpuristettuja ja pastöroituja, täysin lisäaineettomia ja sokeroimattomia. Yritys valmistaa myös väkeviä.
Tuotteissa käytetään luomuviljeltyä viinimarjaa (musta, vihreä, valkoinen ja punainen), omenaa, keltakarviaista, karpaloa, puolukkaa, tyrniä, aroniaa, kaarnikkaa, kriikunaa ja ruusunmarjaa. Marjoja saa Kurosten mukaan luomuna tällä hetkellä hyvin, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Yrityksen tuotteet ovat pidettyjä ja suosituin tuote on punainen mustasta viinimarjasta tehty viini. Myös vihreästä viinimarjasta tehty viini on ollut asiakkaiden suuressa suosiossa. ”Uusia liköörejä syntyy noin yksi vuodessa, uusi punainen viini ja uusi kuohuviini ovat tulossa vuoden tai kahden päästä”, Pia ja Juha Kuronen kertovat.

Luomu ja ekologisuus toiminnan kulmakivinä

Viiniverla ottaa toiminnassaan huomioon ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin. Kaikki yrityksen viinit ovat luonnonmukaisesti tuotettuja, ilman tarpeettomia haitta-aineita. Viiniverlan viinit sopivat myös useille viiniallergioista kärsiville. Kuten muidenkin luomuelintarvikkeiden, myös luomuviinien raaka-aineet viljellään ilman kemiallisia torjunta-aineita ja väkilannoitteita.
Myös valmistuksessa yritys on määrätietoisesti vähentänyt lisäaineiden määrän ehdottomaan minimiin. Viiniverla ei käytä esimerkiksi liivatetta tai ”kissanhiekkaa” viinien kirkastamiseen, vaan selkeytyminen tapahtuu vain painovoiman ja ajan avulla.

Luomu oli yrittäjäpariskunnalle ideologinen valinta. Pia ja Juha Kurosta kiehtoo luomussa se, että ”luomu on ihmiskunnan alkuperäinen viljelytapa, joka on sopusoinnussa ympäristön kanssa”. Kuroset pahoittelevat, että ”vasta viimeiset viisi vuosikymmentä on läträtty kemikaalien kanssa ja merkit ovat valitettavasti jo selvästi näkyvissä sekä luonnossa, että ihmisissä”. Marjaviinien luomuhyväksynnän saaminen viranomaisilta oli Viiniverlalle isohko ponnistus, mutta muuten luomuun siirtyminen oli yrittäjien mukaan helppoa. ”Osa Viiniverlan asiakkaista arvostaa luomua, toisille se on yhdentekevää”, sanovat Pia ja Juha Kuronen.

Viiniverlan Pia ja Juha Kuronen ottavat ympäristön hienosti huomioon muissakin asioissa: yrittäjäpariskunta on kunnostanut tilan rakennukset perinnemenetelmin sekä -materiaalein ja tilan lämpöenergia tuotetaan puupelleteillä sekä maalämmöllä. Käyttövesikin lämpenee aurinkolämmöllä ja yrityksen kaikki materiaali lajitellaan ja kierrätetään.

Viiniverla tuottaa myös elämyksiä

Viiniverlan palvelut eivät rajoitu vain viinien tuottamiseen, vaan yritys on mukana monella luontoyrittäjyyden osa-alueella: maaseutumatkailussa sekä luonto- ja elämysmatkailussa. Viiniverla
tarjoaa myös erilaisia ohjelmapalveluita.

Yritys järjestää ryhmille tilauksesta opastettuja viinikellarikierroksia maistiaisineen. Tehdä voi myös kierroksen Verlan ruukkikylässä, johon sisältyy museokierros, lounas ja viininmaistelu. Tilalla on myös tilausravintola, majoitusta sekä savusauna paljuineen. Saunarannasta löytyy uimalaituri, josta kesäisin voi pulahtaa kristallinkirkkaaseen Niskajärveen ja talvisin avantoon.
Juhlasali 80 vieraalle on käytettävissä perhe- ja yritystilaisuuksia varten. Kokoustiloja on noin 100 hengelle ja majoitustilat 25 yöpyjälle. Yhteistyökumppaneidensa kanssa Viiniverla järjestää elämysretkiä esimerkiksi Repoveden kansallispuistoon. Yritys voi myös järjestää esimerkiksi rentoa aktiiviohjelmaa kokouksen jälkeen.

Yrittäjyys tuo vapautta ja vastuuta

Viiniverlalle kesän matkailusesonki vapulta aina syyskuun puoleen väliin asti on vilkkainta aikaa, sydäntalvi loppiaisen ja pääsiäisen välillä puolestaan rauhallisinta. Yrittäjyys vaatii Pia ja Juha Kurosen mukaan sinnikkyyttä ja pitkää pinnaa, selkeätä visiota yritystoiminnasta sekä tärkeiden asiakasryhmien tuntemista. Yritystoiminta tuo tiettyä vapautta, jota ei palkkatyössä ole mahdollista saavuttaa. Toisaalta yrittäjyys tuo vapauden lisäksi myös unettomia öitä aina silloin tällöin.

Kysyttäessä mitä neuvoja Kuroset antaisivat muille yrittäjiksi mieliville, he sanovat näin: ”Yrittäminen on täynnä riskejä ja siksi pitää olla valmiutta hallittujen riskien ottamiseen. Tuntipalkkojaan tai työaikojaan ei kannata ainakaan alkuun laskeskella.”

Pia ja Juha Kuronen ovat tällä hetkellä tyytyväisiä tilanteeseensa, sillä Viiniverlan tulevaisuus näyttää lupaavalta: yritys on saavuttanut toiminnassaan tietyn tasapainon ja uuttera yrittäjäpariskunta suuntaa katseensa jo uusiin tuoteryhmiin ja palveluihin, muun muassa vientimarkkinoille. Yritystoiminnan laajeneminen on siis hyvin todennäköistä jo lähitulevaisuudessa.


Lisätiedot:

Viiniverla Oy
Pia ja Juha Kuronen
Salonsaarentie 127, 47850 VERLA
puh. (05) 385 246, fax (05) 385 244
sähköposti: viiniverla@viiniverla.fi
yrityksen kotisivut osoitteessa: www.viiniverla.fi

 
Copyright © 2005 Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry